You are here:

Osteoporose, også kaldet knogleskørhed

Osteoporose er en sygdom i knoglerne, der gør dem mere skøre og skrøbelige – deraf navnet knogleskørhed. Det er en udbredt folkesygdom, som rammer både kvinder og mænd.

Der er to primære årsager til knogleskørhed; manglende østrogen og høj alder. Sygdommen rammer hyppigst kvinder. Hos kvinder ses sygdommen efter overgangsalderen pga. faldende østrogen, mens lidelsen ses hos både mænd og kvinder med stigende alder.

Videnscenter for knoglesundhed vurderer, at omkring 175.000 danskere lever med sygdommen, men der er et stort mørketal. Det reelle tal ligger formodentlig over 600.000, hvoraf langt størstedelen lever med uopdaget osteoporose og mærker ikke symptomer før et eventuelt brud.


Symptomer på knogleskørhed (osteoporose)

Osteoporose vil ofte være helt uden symptomer, da patienten ikke mærker tab af knoglemængde / knoglehenfald. Derfor bliver diagnosen ofte først stillet i forbindelse med brud i skelettet. De hyppigste brud sker som håndledsbrud, hoftebrud og brud i ryggen (hvirvelsammenfald).

Mest udsat for lidelsen er personer, som ikke eller kun sjældent er fysisk aktive, har spinkel knoglebygning eller er slanke, men også arvelighed spiller en rolle.


Behandling af osteoporose

Det er vigtigt at være fysisk aktiv – al motion er gavnlig, men specielt bevægelser der belaster knoglerne, har en positiv effekt. Gåtur, løb, håndbold, fodbold, badminton, tennis og styrketræning er eksempler på vægtbærende motionsformer, der har en positiv effekt, mens cykling og svømning er mindre effektive.

Ved mistanke om osteoporose, kan en forebyggende indsats være med til at bedre fremtidsudsigterne for personer i risikogruppen.


Træn i trygge rammer og få et bedre liv med osteoporose

På klinikken tilrettelægger vi et træningsforløb tilpasset dig. Vi tager udgangspunkt i din sygdomshistorie, og sammen med dig tilrettelægger vi din træning, som vil bestå af en kombination af styrke- og balanceøvelser.

Vi giver råd og vejledning i, hvordan du bedst træner, tilrettelægger fysisk aktivitet og daglige aktiviteter, så du undgår fald og brud på knoglerne – du vil opleve sikkerhed og glæde ved bevægelse – det giver tryghed.

Du kan deltage i osteoporose-træning på vores osteoporosehold.

Du kan evt. læse mere om osteoporose på Sundhed.dk, og på Osteoporoseforeningens hjemmeside Osteoporose-f.dk/.

Du kan booke tid online. Du kan også ringe. Vi står klar til at tage imod dig inden for kort tid.